Leeftijdsdiscriminatie

 

Het fenomeen bestaat al heel lang. Maar door de huidige snelle digitale wereld, hebben nu veel meer mensen het over deze kwestie. Hoe komt dat?

 

Leeftijdsdiscriminatie

Nederlanders worden steeds ouder. Men eet gezonder. Is zich meer bewust van genoeg bewegen. Wijst massaal het roken af. En mindert het alcohol gebruik. Ouderen zijn nog lang vol levensvreugde. Staan midden in het leven. En kiezen tot op hoge leeftijd voor vrijwilligerswerk. Onze samenleving heeft het voor elkaar gekregen om de levensverwachting van de bevolking succesvol op te rekken. De toename van kennis over het menselijke lichaam en ontwikkelingen in de medische zorg hebben daaraan meegewerkt. Met name senioren kunnen nu langer, goed leven met een ziekte of aandoening.

Maar een hogere leeftijd brengt blijkbaar, ook zorgen voor de generaties eronder met zich mee. Zij zien ouderen vaak als obstakels. 1) Ze begrijpen niet waarom mensen op leeftijd na het pensioen, nog door willen blijven werken. 2) Denken dat ouderen expres, in een groot huis willen blijven wonen. 3) Behandelen mensen boven de 60 jaar onbeschaamd, betuttelend als onnozele kleine kinderen. 4) En verwijten senioren onterecht hun vraag naar meer, en betere zorg. 

 

Mensen hebben een beperkte levensduur

Ondanks de vitaliteit verzwakt een lichaam bij het ouder worden. Het raakt versleten. Dan is het logisch dat de zorgvragen van ouderen stijgen. 

I.p.v. respectvol te leren van de levenservaring van senioren, worden ze als oud, nutteloos en veeleisend aan de kant gezet. In het ergste geval wordt men totaal genegeerd, gekleineerd of gediscrimineerd. Helaas zult u dat op veel momenten (nu en) in de toekomst gaan voelen. U bent in de ogen van de generaties onder U gewoon te oud! (https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/te-oud-voor-een-verzekering-deze-mensen-kregen-te-maken-met-leeftijdsdiscriminatie/)

Discriminatie op leeftijd is (nog) niet strafbaar gesteld. Maar u kunt het wel melden (https://meld.nl/melding/discriminatie/ouderendiscriminatie/) zodat men – bij een groot aantal aangiftes - actie moet ondernemen.

 

 

 

 

SRO-te-oud-web SRO-te-oud-web