Prijsplafond wat is dat?

 

De prijs voor energie en gas stijgt nog steeds. Per 01-01-2023 gaat de btw op energie van 9% terug naar 21%. Om dit enigszins te compenseren is vanaf begin 2023 een prijsplafond. Maar Hoe werkt dat nou precies?

 

Wat is een prijsplafond?

Met het prijsplafond wil het kabinet alle huishoudens helpen de stijgende energierekening betaalbaar te houden.

Door het prijsplafond betaal je in 2023 een maximum prijs voor je energie tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond). Voor alles wat je meer verbruikt, betaal je het tarief in je energiecontract. Dus de gewone marktprijzen voor gas en elektriciteit. 

De prijsplafondtarieven en verbruiksplafonds zijn:

Gas: € 1,45 per m³ tot 1.200 m³
Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

De maximumprijs is waarschijnlijk 1,50 euro per kubieke meter gas en 70 cent per kilowattuur elektriciteit.

 

Het verbruiksplafond wordt opgesplitst in 2 delen Prijsplafond

Omdat iedere klant op een ander moment de jaarrekening krijgt, wordt het verbruiksplafond opgesplitst in 2 delen: de periode van 1 januari 2023 tot aan je jaarrekening en de periode vanaf je jaarrekening tot en met 31 december 2023. Binnen die periodes kun je compenseren. Dus blijf je in een maand onder het verbruiksplafond? Dan neem je wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. 

 

Waarom geldt er voor gas een hogere korting dan voor stroom?

Het afgelopen jaar is de prijs voor gas harder gestegen dan de elektriciteitsprijs. Ook is gas voor veel huishoudens het grootste onderdeel van de energierekening. Gemiddeld genomen heeft de gasprijs huishoudens harder geraakt dan de gestegen elektriciteitsprijs. Misschien is het nu handig om te kijken of de huidige energieleverancier nog bij u past.

 

Voor meer informatie zie onderstaande websites:

> [url|https://www.eigenhuis.nl/energie/energierekening/prijsplafond-6-vragen#/|6 vragen over het prijsplafond|ext]

> hoe zit het nu precies met het prijsplafond?  (https://www.opzeggenoverstappen.nl/2022/12/20/hoe-zit-het-nou-precies-met-het-prijsplafond-energie/)

sro gas sro gas