Acceptgirokaart verdwijnt: wat zijn de alternatieven?

 

Betaaldienstverlener Currence, heeft bekend gemaakt dat per 1-6-2023 de acceptgiro verdwijnt. Wegens teruglopend gebruik is het niet meer mogelijk om dit product te ondersteunen. Welke alternatieven om te betalen blijven er nu nog over? Op de site van uw bank kunt u uitgebreide informatie vinden. 

 

Pas op voor oplichting: zorg dat u bij elke betaling goed controleert of de gegevens juist zijn. Dat uw geld naar de juiste persoon of/en organisatie gaat. Onderstaand vindt u de betaalalternatieven kort op een rijtje.

 

Alternatieven:

 

Een papieren factuur. Betalen kan via internet- of mobiel bankieren of een overschrijvingsformulier.

 

Een papieren overschrijfformulier. Dat is een formulier vanuit de bank waar uw gegevens opstaan. U vult zelf het bedrag, rekeningnummer en NAW in van de persoon of instelling waar u geld naar wilt overmaken. Dit stuurt u op naar de bank en zij regelen de betaling. Dit blijft bestaan, waardoor bankieren via papier mogelijk blijft. Overschrijfformulieren zijn alleen aan te vragen bij uw bank. Dit is dus vooral voor consumenten.

 

Een incassomachtiging. Op dit papier vult u uw naam en rekeningnummer in voor een eenmalige of terugkerende incasso. U stuurt dit terug naar diegene aan wie u wilt betalen, waarna het via een incasso van uw rekening wordt betaald.

 

De betaalinstructie, eventueel met QR code. De betaalinstructie is een sjabloon voor de standaardindeling en opmaak van betaalgegevens op facturen. Hierop staan alle noodzakelijke gegevens om de factuur foutloos te kunnen betalen. Deze gegevens staan al in de volgorde waarin ze moeten worden ingevuld bij internetbankieren, mobiel bankieren of op een overschrijvingsformulier. 

 

Alleen een QR code met betaalverzoek. Deze QR code kan zowel digitaal als op papier verstuurd worden. Door de QR code te scannen worden de gegevens meteen ingevuld in de betaalapp. Daardoor staan alle gegevens meteen goed en kan er gemakkelijk betaald worden via een paar klikken.

 

Een betaallink met een betaalverzoek, bijvoorbeeld de iDeal betaallink of Tikkielink. De link kan verstuurd worden via email of mobiel en werkt verder hetzelfde als de QR code.

 

De Consumentenbond vindt dat bedrijven nooit alleen automatische incasso moeten aanbieden. Een bedrijf moet (daarnaast) altijd een betaalmiddel aanbieden waarbij je zelf bepaalt wanneer je betaalt. Dat kan bijvoorbeeld met een papieren factuur of een rekening per e-mail.

 

Heeft u vragen?

Bekijk dan deze veelgestelde vragen (https://www.acceptgiro.nl/veelgestelde-vragen/) eens.

 

 

 

sro acceptgiro sro acceptgiro